2015. április 4., szombat

Csináld magad - Boroshordóból készült kutyaágy

A kutyák nem csupán háziállatok, ők a család tagjai. Ha egy gyönyörű ágyat szeretnél szőrös barátodnak, ez biztosan tökéletesen megfelel számára.

Ez a kutyaágy egy újra felhasznált boroshordóból készül. Erős és stabil, ezért játékos kedvenced mindenképpen örülni fog neki.

A kereskedelmi forgalomban kapható kutyaágyak ára elérheti akár a 30-40 ezer forintot is, de nem kell ennyi pénzt költeni, ha magad is készíteni tudsz egyet. Csak keresni kell egy régi boroshordót a lehető legalacsonyabb áron, majd testre kell szabni.

Mivel az ágyhoz csak a hordó felére van szükség, gondold végig, hogy mit tudnál még kihozni a másik feléből!

Esetleg a macskáid is szeretnének egy hasonló ágyat?Szükséges anyagok:

- Csavarok (mérd meg a dongák vastagságát, hogy megtudd, milyen hosszú csavarok kellenek)
- Anyák (a csavarok méretének megfelelően)
- Lakk (szórható vagy kenhető)
- Csavarvédő kupak (opcionális)
- Fapác (opcionális)

Szerszámok:

- Fúrógép és fúrószár (fémhez és fához a csavarok méretének megfelelően)
- Orrfűrész fűrészlapokkal (fémhez és fához)
- Kalapács
- Fogó
- Véső
- Kézicsiszoló (opcionális)
- Szalagcsiszoló (opcionális)
- Filctoll vagy ceruza

Az elkészítés menete

1. lépés: Tisztítsuk ki a hordó belsejét, ha szükséges. Csiszolópapírral dörzsüljük át a hordót kívül és belül is, hogy eltávolítsuk a felesleges szálkás, sorjás részeket.

2. lépés: Vásároljunk csavarokat. A legjobb a kapupántcsavar a lencse formájú feje és a kinézete miatt. Használjunk a fémpántokhoz fém fúrószárat, ami a csavarok méretének megfelelő átmérőjú furatok készítéséhez szükséges, és minden dongát fúrjunk át, kivéve azon a részen, ahol a belépő lesz a kutya számára kivágva, ez kb. 35 cm (megtehetjük, hogy minden másodikat fúrjuk ki, de biztosabb mindet, ha nem akarjuk, hogy a hordó szétessen, amikor elvágjuk). Fúrjuk át körben azt a fémgyűrűt, ami fölött el szeretnénk vágni a hordót. Helyezzük be a csavarokat, és szorosan hajtsuk rá mindegyikre az anyát a hordó belsejében.

3. lépés: Vágjuk le a hordó felesleges részét a csavarozott fémgyűrű fölött, ehhez használjuk a kézi orrfűrészt. Hagyjunk a fémgyűrű fölött 1-2 cm-t, hogy a dongák vágott éleit később lecsiszolhassuk.

4. lépés: Csiszoljuk le a durva éleket. Ezt csinálhatjuk kézzel, vagy használhatunk szalagcsiszolót. A hordók tölgyfából készülnek, és mivel keményfa, ezért elég fáradságos kézzel lecsiszolni.

5. lépés: Most el kell dönteni, hogy mekkora legyen a nyílás, amelyen keresztül a kutya be tud mászni. Ahogy a 2. lépésnél írtuk, ez körülbelül 35 cm legyen. Ezután rajzoljuk meg a nyílás formáját.

6. lépés: Fúrjunk lyukakat a csavarok számára a második fémgyűrűbe az alatt, ahol a nyílás ki lesz vágva (a második fémgyűrűt nem kell körben kifúrni). Ez azért szükséges, mert a nyílás kivágása miatt a felső gyűrűből ki lesz vágva a belépő nyílásnak megfelelő hosszúságú darab, és a dongákat az alsó gyűrűn kell rögzíteni.

7. lépés: Az orrfűrészben fémvágó fűrészlapot használva vágjuk ki a kutyaágy bejáratát.

8. lépés: Csiszoljuk le a belépő éleit simára.

9. lépés: (Opcionális) Pácoljuk le a hordó peremét, hogy színe egyezzen a hordó többi részével.

10. lépés: Ha kilógnak a csavarvégek, és nem szeretnénk, hogy kedvencünk bármi módon megsértse magát, az anyákat és a csavarokat elláthatjuk műanyag csavarvédő kupakkal.

11. lépés: (Opcionális) Lakkozzuk le a hordót, ha fényes felületet szeretnénk.


12. lépés: Vásároljunk vagy készítsünk egy kerek kutyapárnát, ami az új kutyaágyba illik.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +