2015. április 20., hétfő

Hogyan készítsük elő az aljzatot laminált padló lerakása előtt

A laminált padló a lakástulajdonosok számára az egyik legjobb megoldás, amikor lakásfelújítás mellett döntenek. Alacsony ára, a sokféle szín és textúra, a magas minőség, tartósság és a könnyű karbantartás teszi a laminált padlót a legideálisabb választássá. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk lépésről lépésre, hogyan kell előkészíteni a padlót a laminált padló lerakása előtt. Furcsának tűnhet, de az előkészítő szakasz elengedhetetlen a laminált padló megfelelő lerakásához, tehát fontos erre odafigyelni. Ha a beton padlón sok a szabálytalanság, akkor meg kell fontolni egy vékony réteg önterülő esztrich felhordását.1. Ha a padló betonból van, akkor ellenőrizni kell a szintjét, és ha szükséges, akkor önterülő esztrichet kell felhordani vékony rétegben. Keressük meg a repedéseket a betonon, és töltsük ki habarccsal. Ezen felül el kell távolítani a maradványokat, a port vagy zsírt, mielőtt az alátétfóliát lefektetjük a laminált lapok alá.

2. Ha fából készült padló van, meg kell győződni arról, hogy teljesen szintben van-e, hogy repedésmentes, mielőtt lerakásra kerül a laminált padló. Ha az aljzat megsérült, akkor ajánlatos 12 mm vastag rétegelt lemezt lerakni a felületére. Biztosítsuk a rétegelt lemezeket a fa aljzathoz szögek segítségével. Mindenképpen ismerjük meg a gyártó utasításait a rétegelt lemez lerakása előtt, ha szeretnénk elkerülni a jövőbeli problémákat. A legtöbb esetben 3 mm-es tágulási hézagot kell hagyni a lemezek között, de a legbiztosabb, ha elolvassuk a termék címkéjét, vagy vásárlásnál kikérjük az eladó szakember véleményét. Ha a rétegelt lemez ára meghaladja a költségvetést, akkor használjunk 10-12 mm-es OSB lapokat. Ugyanakkor figyelnünk kell arra, hogy OSB lapot nem szabad nedvességnek és párának kitett helyiségekben használni, mivel megduzzad, és akár penészes vagy gombás is lehet.

3. Tömítsük el a rétegelt lemez széleit a falak mentén, hogy létrehozzunk egy nedvesség elleni akadályt (csak fából készült aljzat esetén), és javítsunk a helyiség hő- és hangszigetelésén.

Hogyan készítsük elő az aljzat felületét a laminált padló lerakása előtt


A laminált padló lerakása előtt ellenőrizni kell egy szintezővel, hogy a felület vízszintes-e. Ez egy rendkívül fontos szempont, mert ha a felület nem vízszintes, akkor az új laminált padló felpúposodhat és nyikoroghat.

Anyagok tekintetében a laminált padlóhoz alátátétet kell vásárolnunk. A szükséges felület kiszámításához szorozzuk össze a szoba hosszát és szélességét, majd adjunk hozzá 5-10 % vágási hulladékot.Tisztítsuk meg a felületet alaposan egy porszívó, vagy akár egy seprű segítségével, mivel a maradék anyagok és egyéb apró részecskék később gondot okozhatnak.

Ügyelni kell a sarkokra a fal mentén, és meg kell ismételni a folyamatot, ha szükséges. Seprés közben viseljünk porvédő maszkot, és szellőztessük ki a helyiséget alaposan.Használjunk kaparót, vagy spaklit a beton dudorok, illetve a padló egyéb szabálytalanságainak eltávolításához, majd seperjük, vagy porszívózzuk fel őket. A porszívó egy jobb megoldás, mivel a használata kevesebb porral jár.

Ha figyelmen kívül hagyjuk ezt a lépést, a laminált padló idővel tönkremehet, vagy besüppedhet minden alkalommal, amikor valaki átsétál az adott területen. Ez a lépés kritikus a tartósság szempontjából, ezért a felületet többször is gondosan ellenőrizzük.A laminált lapokat az eredeti lezárt csomagolásban abban a szobában kell vízszintesen tárolni legalább 72 órán keresztül, ahová le lesznek rakva. Továbbá a hőmérséklet nem lehet kevesebb 18 °C-nál, és a laminált padló csomagok és a falak közti távolságnak legalább 50 cm-nek kell lennie.

Pontosabb részletekért olvassuk el a gyártó utasításait. A padló előkészítése elengedhetetlen, ezért a tökéletes eredmény érdekében követni kell az utasításokat.Ezután egy illesztőfűrész segítségével vágjuk ki alul az ajtókereteket. Sok lakástulajdonos a laminált lapokat vágja ki, és úgy fekteti az ajtókeret köré, de ez a módszer teljesen rossz. Nem csak, hogy nem néz ki jól, hanem a laminált padló nyikorogni fog.

A helyes elkészítési mód a laminált padló lerakása előtt, hogy lehelyezünk egy darab alátétet, majd egy laminált lapot az aljzatra. Ezután a illesztőfűrész segítségével óvatosan kivágjuk az ajtókeretet, ügyelve arra, hogy tartsuk a szintet.


Miután kivágtuk az ajtókeretet a fűrésszel, győződjünk meg róla, hogy a hely elég széles-e a laminált lap számára minden probléma nélkül. Ezért érdemes egy univerzális vágókést is használni , hogy eltávolítsuk a purhab, vagy egyéb maradványokat az ajtókeret alól.

Dolgozzunk nagy körültekintéssel, különben megkarcolhatjuk az ajtófélfát. Miután alaposan előkészítettük a felülelet, takarítsuk össze a maradványokat., és ellenőrizzük le utoljára. Keressük meg a repedéseket, dudorokat, vagy az olajos területeket. Az aljzat ezután készen áll a laminált padló lerakására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +