2015. április 4., szombat

Készíts esővízgyűjtő hordót, és spórolj a vízzel

Az esővízgyűjtő hordók nagyszerű lehetőséget nyújtanak, hogy takarékoskodjunk a vízzel és a pénzzel.

Miért készítsünk esővízgyűjtő hordót?

Egyetlen esővízgyűjtő hordóval jelentős mennyiségű pénzt takaríthatunk meg egy szezonban. Ha összegyűjtjük egy 50 négyzetméteres tetőre hulló csapadékot, évente akár 20-30 köbméter esővízhez is juthatunk. Az így kapott vizet aztán felhasználhatjuk a szobanövények öntözésére, a kertben, vagy akár a gyep locsolására. Megmutatjuk, hogyan lehet egy esővízgyűjtő hordót olcsón, mindössze pár óra alatt elkészíteni.1. lépés: Szerezzük be a szükséges anyagokat

Elkészíteni egy esővízgyűjtő hordót talán könnyebb, mint elsőre gondolnánk. A szükséges dolgok a következők:

- 1 nagy műanyag hordó (minél nagyobb, annál több esővíizet tudunk összegyűjteni)
- 1 tubus vízzáró tömítőanyag vagy egy tekercs Teflon szalag a vízvezetékhez
- 2 db gumialátét
- 2 db fém alátét
- 1 db hordócsap
- Egy fúrógép
- Kerti háló, vagy szúnyogháló

2. lépés: Fúrjunk egy lyukat

Kezdjük azzal, hogy egy lyukat fúrunk a hordó aljának közelében. Ide fogjuk beilleszteni a hordócsapot. Használjunk egy kisebb, vagy azonos átmérőjű fúrószárat, mint a csap mérete.

Tipp: Ne fúrjuk túl alacsonyra a lyukat, mivel szeretnénk alatta helyet hagyni, hogy megtölthessük a locsolókannát.


3. lépés: Helyezzük fel az alátéteket a hordócsapra

Helyezzük az egyik fém alátétet a csap menetes végére, majd egy szorosan illeszkedő gumi alátétet, ami megakadályozza a fém alátét elmozdulását és a víz szivárgását.


4. lépés: Hordjuk fel a tömítőanyagot

Kenjünk egy kevés vízálló tömítőanyagot a gumi alátétre, majd illesszük be a csapot a lyukba, Várjuk meg, míg a tömítőanyag megszárad, majd tegyük a csap menetes részére a másik gumi alátétet, azután a fém alátétet a hordó belsejében. Biztosítsuk a csapot a hordó belsejében az anyával. Ez azért fontos, mert megakadályozza a csap kilazulását a hordóból.

Tipp: használhatunk vízzáró Teflon szalagot, hogy tömítsük a csap furatát.


5. lépés: Készítsünk beömlő és túlfolyó nyílásokat

Óvatosan vágjunk egy nyílást a hordó fedelébe. Ez a nyílás kerül az eresz lefolyócsöve alá, hogy a víz a hordóba folyhasson. Vágjuk akkorára a nyílást, hogy az eresz lefolyócsövéből kifolyó víz biztonságoan a hordóba jusson. Ezután fúrjunk a hordó legtetejéhez közel egy vagy két lyukat. Ez a lyuk teszi lehetővé a víz túlcsordulását.

Tipp: Átvezethetünk egy rövid tömlőt vagy PVC csövet a túlfolyó lyukból egy másik esővízgyűjtő hordóba, ezzel összekötve a két hordót. Így ha az első hordó megtelik, a felesleges víz átfolyik a másik hordóba, ezért nem vész el a túlfolyó víz sem.


6. lépés: Zárjuk le a felső részt

Vágjunk egy darab kerti, vagy szúnyoghálót a hordó tetejére, majd tegyük rá a fedelet, és rögzítsük. Ezzel megakadályozzuk, hogy szúnyogok és egyéb kártevők, esetleg madarak kerüljenek bele a hordó vizébe.


7. lépés: Helyezzük el az esővízgyűjtő hordót

Most, hogy már túlvagyunk a nehezén, csak annyit kell tennünk, hogy a helyére tesszük az esővízgyűjtő hordót. Helyezzük közvetlenül az eresz lefolyócsöve alá úgy, hogy a legkényelmesebben tudjuk használni. Ezután csak várnunk kell, hogy essen az eső, és élvezhetjük a víz- és pénzspórolást.

Tipp: Állítsuk a hordót egy pár téglára vagy egyszerű tartóra, ami nagyobb víznyomást tesz lehetővé, ha egy tömlőt csatlakoztatunk a csaphoz. Így könnyebb lesz a locsolókanna megtöltése is.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +