2015. május 3., vasárnap

10 okos ötlet, amivel elektromos áramot spórolhatunk

Az alábbiakban tíz módszert ismertetünk, mellyel elektromos áramot spórolhatunk otthon, a munkahelyen vagy az iskolában, illetve bárhol, ahol az adott helyzetben alkalmazhatók. Az energia magas ára és előállításának környezetre gyakorolt hatása miatt egyre többet aggódunk, keressük az új módszereket és próbáljuk népszerűsíteni azokat, miközben a legtöbb hatékony módszer alkalmazása a legkönnyebb. Lássuk az ötleteket és a tényeket, hogy miként csökkenthetjük a villanyszámlánkat, spórolhatunk pénzt, és kímélhetjük a környezetet.1. Cseréljük ki az összes hagyományos izzót modern, energiatakarékos izzóra. Az energiatakarékos izzók már sokféle formában és méretben kaphatók, így könnyű kiválasztani azt, amelyik a legjobban megfelel az igényeinknek és az ízlésünknek. Ezeket drágábban lehet megvásárolni, de akár 10-szer hosszabb ideig is működnek, mint a hagyományos izzók. Valamennyi izzó kicserélésével egy két kétszobás lakásban 5-10%-ot takaríthatunk meg a villanyszámlából. Első pillantásra talán nem tűnik soknak, de együtt a többi módszerrel már valóban érezhető különbséget jelent a pénztárcánk számára. Ezenfelül mindig kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs rájuk szükség, egy átlagos lakás vagy ház esetében ez évente több tízezer forintot is jelenthet.

2. Fektessünk zöld energiába, aminek a költsége néhány év alatt megtérül. Következésképpen a víz felmelegítését a ház tetejére telepített napelemekkel is megoldhatjuk, vagy villamos energiát állíthatunk elő egy szélturbina felállításával, ha olyan területen élünk, ahol erős és egyenletes szelek fújnak.

3. Csak annyi vizet forraljunk, amenyire szükségünk van. Ha szeretnénk egy csésze kávét, ne forraljunk több vizet, mint amennyi szükséges. Furcsának tűnhet, de jelentős hatással lehet a villanyszámlára.

4. Húzzuk ki a mobiltelefon töltőt, miután befejeztük a használatát. Miután kihúztuk a telefonból, akkor is fogyaszt energiát, ezért húzzuk ki a konnektorból is, ha a telefon akkumulátora teljesen fel van töltve.

5. Ne hagyjunk semmiféle készüléket készenléti állapotban, mert tovább fogják fogyasztani az áramot, ha kikapcsoljuk őket. Sokan hajlamosak arra, hogy a napi több órás televízió vagy számítógép használat után készenléti állapotba helyezik azokat, azt gondolva, hogy nem fogyasztanak energiát. Ez egy tévhit, mivel a készülékek egy csomó áramot elfogyasztanak ebben az állapotban is. Teljes kikapcsolásuk nagy hatással lehet a villanyszámlára, akár 5-10%-ot is spórolhatunk havonta.

6. Meg kell fontolni, hogy a légkondicionálót ventilátorokra cseréljük. A klímaberendezések hűvösen tartják a levegőt, de ennek magas ára van, ezek a legnagyobb villamosenergia-fogyasztók a házban. Szereljünk be ventilátorokat, és alternatív módon használjuk őket szabályozó egységgel, vagy legalábbis próbáljuk meg beállítani a termosztátot olyan magas hőmérsékletre, amennyire csak lehetséges. Ne feledjük, hogy a légkondicionálók minden egyes fokkal 3%-al több energiát fogyasztanak, amikor 26 Celsius fok alá állítjuk be a termosztátot.

7. Csak akkor használjuk a mosogatógépet, ha tele van, vagy állítsuk be fél adagra, vagy gazdaságos "ECO" üzemmódra. Ezen felül nem kell a mosógépet sem magas hőfokra állítanunk, mivel a mosóporokat ma már úgy tervezik, hogy alacsonyabb hőmérsékleteken is megfelelően tisztítsák a ruhákat, mosogatógépek esetén az edényeket. Ezzel nem csak csökkenthetjük a villanyszámlát, hanem takarékoskodhatunk a vízzel és a mosószerrel is, csak annyi a dolgunk, hogy erre odafigyelünk.

8. Húzzuk el a függönyt, és fessük a falakat és a plafont meleg színűre, és hagyjuk, hogy bejöjjön a szobába a napfény. Ily módon nem csak több energiát spórolhatunk, hanem az otthonunk is világosabb lesz.

9. Győződjünk meg róla, hogy a hűtőszekrény, légkondicionáló és más intenzív villamosenergia-fogyasztók megfelelően működnek. Ha sérültek, vagy rosszul működnek, hívjunk szakembert a javításukhoz, vagy vásároljunk új, energiahatékony készülékeket.

10. Amikor elutazunk otthonról hosszabb időre, nyaralásra vagy üzleti útra, győződjünk meg róla, hogy lekapcsoltuk az összes villanyt, és kihúztuk az összes készüléket a konnektorból, amit csak lehetséges. Ily módon spórolhatunk az energiával, és óvjuk a környezetet a felesleges villamosenergia-fogyasztástól.

2 megjegyzés:

  1. Spot lámpák a lakásomban,mert csak arra használom,amit éppen fontos megvilágítani.Varrógép,számítógép,konyhában is a főző,vagy mosogató fölött .

    VálaszTörlés
  2. Még ebben az évben remélem,nemcsak terv marad a napelem,hanem kölcsönnel meg is valósítom !!!!!

    VálaszTörlés

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +