2015. május 21., csütörtök

Mesés miniatűr kertek kültéren és beltéren

Az egyik legörömtelibb dolog a miniatűr kertészkedésben az, hogy nem kell túl sokat tudni az elkezdéséhez, csak annyit, hogy milyen növényt mevelünk. Még ha csak egy pár növénnyel kezdünk neki, akkor is egy csodálatos hobbi. A sokféle kicsi és mutatós kiegészítő csak hab a tortán.Apró lépésekkel, ahogy mondani szokták

Íme az alapok, hogy mi a különbség a beltéri és a kültéri növények között. Ez egy nagyon népszerű kérdés, amit minden kezdő feltesz, és ami nagyon fontos a sikerhez. Ezt követően néhány gondolat arra vonatkozóan, hogy a minikertet kültérről hogyan vigyük be egy-két napra, hogy az ünnepek egyik középpontja legyen.

Nevelhetek kültéri növényeket zárt helyiségben?

Egyszerűen fogalmazva a szobanövények a legtöbb esetben trópusi növények, amelyek szeretnek 16 Celsius fok körül, vagy annál magasabb hőmérsékleten lenni egész évben. Általában ha beviszünk egy kültéri növényt, azt fogja gondolni, hogy folyton a nyári vegetációs időszakban van, és halálra növi magát.

A száraz levegő a beltéri fűtéstől, valamint a 16 órás feltételezett "nappal" a beltéri fényeknek köszönhetően próbálja rávenni a növényt, hogy azt gondolja, ez a nyári vegetációs időszaka. Ez egy nem kívánt stresszt okoz a kültéri növénynek, melynek hűvös, párás, télszerű környezetben kellene szunnyadnia.

Amikor a növény nem kapja meg azt, amire többnyire szüksége van (mintha nyugalmi állapotban lenne télen), az stresszesn fog rá hatni. Amikor a növény védekező rendszere sérült és gyenge, az megnyitja az utat a kártevők és betegségek előtt.Bevihetjük-e egyáltalán a kültéri minikertet a szobába?

Vannak bizonyos megfontolandó dolgok ezzel kapcsolatban. Ha ki szeretnénk dekorálni a kültéri minikertünket, és Halloweenkor egy központi díszként akarjuk használni, megtehetjük. Kövessük az alábbi pontokat, ha a kültéri minikertet be szeretnénk vinni a lakásba.

1. A minikertet egy rövid időre bevihetjük, de legfeljebb három napra.

2. Három nap után a kertet újra ki kell vinni pihenni, és alaposan megöntözni, amíg a víz ki nem folyik az cserép, vagy tartó alján.

3. A kertnek több időt kell tölteni kültéren, mint zárt, meleg helyen.

4. Készíthetünk két minikertet, melyeket cserélgethetünk.

5. A kisméretű és törpe fenyők esetében a talajnak nedvesnek kell maradnia, miközben odabenn vannak. Más növényeknek több nedvességre lehet szükségük, hogy hűvösen tartsuk a gyökereiket. A növényeket majdnem naponta szükséges öntözni, amikor zárt helyen vannak (gondoljunk a fűtés miatt esetleg kiszáradó levelekre).

6. Kerüljük a közvetlen napsugárzást, amikor a miniatűr kert a lakásban van, mivel az megperzselheti a növényeket. Használjunk áttetsző függönyt, hogy védjük a naptól, vagy tegyük máshová, amikor a téli hónapokban oldalirányból besüt a nap az ablakon.

7. Soha ne vigyük ki azonnal a miniatűr kertet a meleg szobából a fagyos szabadba, vagy egy árnyékos helyről a forró napra fokozatos átmenet nélkül. (Lásd a 8. és 9. pontot)

8. Tegyük az edényeket közelebb a ház falához, a garázs oldala mellé, vagy egy fedett veranda alá, ahol a hőmérséklet legyen 10 és 15 Celsius fok között attól függően, hol helyezkedik el.

9. Helyezzük a minikertet a garázsba, vagy egy fedett verandára legalább egy pár napra, hogy segítsen alkalmazkodni, és hogy megkíméljük a növényeket a szélsőséges klímaváltozástól, különösen novemberben és decemberben. Pontosan így kell tennünk az élő karácsonyfával is. Használjuk ezt a módszert akár ki, vagy be szeretnénk vinni a miniatűr kertünket. Mindig nagyon fontos, hogy elkerüljük a klíma hirtelen megváltozását.

Példa: Ha a fagyos kültérről be szeretnénk vinni a kertet, akkor tegyük fedett, hűvös helyre (veranda), vagy a ház mellé 3-5 napra, hogy megszokja a klíma változását. Ezután vigyük be az előszobába, vagy a ház egyik hűvös szobájába, és hagyjuk ott pár napig, hogy alkalmazkodjon a változáshoz. Aztán vigyük be a meleg helyiségbe. Tegyük ugyanezt visszafelé, amikor ki szeretnénk vinni.

10. Tartsuk távol az állandó szobanövényektől, és/vagy figyeljük közelről a kéretlen vendégeket, az apró bogarakat, melyek szintén szerethetik a minikertünket. Különösen abban az esetben, amikor a kinti hidegről vittük be a szobába, mivel ezek a kis utazók azt hihetik, hogy tavasz van, és felébrednek.

Néhány miniatűr kert ötlet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +