2015. június 17., szerda

Díszes cement mécsestartó - Csináld magad

Egy dekoratív mécsestartó bárhol jól mutat a lakásban, vagy akár kültéren is. Ha szeretnénk egyedi kinézetűt magunknak, akkor az egyik legegyszerűbben és legkönnyebben elkészíthető a cementből öntött mécsestartó. Mindössze pár olcsó alapanyag szükséges hozzá, és gyakorlatilag egy nap alatt el is készülhetünk vele.A következőkre van szükségünk:

- Por alakú cement
- Papírpohár a cement kikeveréséhez
- Fa spatula a cement keveréséhez
- Pénzérmék (súlyok)
- Mintás öntapadó szalag
- Eldobható műanyag vagy papírpohár a mécsestartó külső formájához
- Egy kisebb eldobható forma, amibe belefér egy mécses (kúpos)
- Csiszolópapír
- Fogó

Néhány tipp

- A legjobb, ha a külső forma átmérője viszonylag kicsi (kb. 7 cm), és műanyagból vagy papírból készül (a papírpohár jól működik). Nem szabad semmi értékes dolognak lennie, mert a végén úgyis el kell vágni/szakítani. Ha széles öntapadó szalagot használunk, akkor külső öntőformaként a legjobban a hengeres alak felel meg (nem kúpos). Keskeny szalag viszont megfelel a kúpos formában.

- Ellenőrizzük, hogy a külső öntőforma megfelelően magas. Nem akarjuk egészen a tetejéig megtölteni cementtel.

- A belső formának kisebbnek kell lennie, mint a külsőnek, és akkor működik a legjobban, ha kúpos (kb. 4,5 cm átmérőjű. A kúpos formát a végén könnyebb eltávolítani, mint a hengerest.

- Használjunk sima cementet kavicsok és homok nélkül. Nem lesz a késztermék olyan erős, mint például a beton, de a felülete mindenképpen simább. De bármikor kipróbálhatjuk, hogy hozzáadunk plusz dolgokat (kövek, kavics, homok stb.), hogy a mécsestartó erősebb legyen.


1. lépés

Fogjuk a nagyobbik eldobható formát, és az öntapadó szalagból vágjunk akkora darabot, hogy körbeérje a forma külső kerületét. Válasszuk le a matricát, és ragasszuk a forma belsejébe körbe (közelebb a forma aljához).

2. lépés

Az egyik papírpohárban keverjük össze a cementet vízzel. Addig keverjük a spatulával, amíg egy sima pasztát nem kapunk (körülbelül olyan, mint a lágy fagylalt állaga). A szükséges mennyiség a forma méretétől függ, amit ki szeretnénk önteni. Nagyjából elég, ha a papírpohár 2/3-át tölti ki. Még mindig jobb egy kicsivel több, mintha a folyamat közben kellene újabb adagot kikeverni.


3. lépés

A belső forma külső felületére használhatunk valamilyen kenőanyagot (pl. olaj) nagyon vékonyan, így ezt tegyük meg most. Öntsük / kanalazzuk bele a cementet a nagyobb formába, amíg el nem fedi a szalagot. Ezután vegyük a kisebb formát, és tegyünk bele egy pár pénzérmét, vagy valamilyen kisebb súlyt. Nyomjuk bele a kisebbb formát a cementbe, amíg a felső pereme majdnem egy szintbe esik a cement tetejével. Próbáljuk meg középen tartani. Tegyünk még több érmét (súlyt) a kisebb formába addig, amíg magától a helyén marad anélkül, hogy tartjuk.


4. lépés

Hagyjuk állni 24 órán keresztül.

5. lépés

Miután a mécsestartónk pihent már 24 órát, akkor le tudjuk vágni / tépni róla a külső formát. Húzzuk le róla a szalagot, és egy fogó segítségével húzzuk ki a közepéből a kisebb formát apránként óvatosan, nehogy megsérüljön a megszilárdult cement. Miután mindkét formát eltávolítottuk, hagyjuk a mécsestartót nagyjából 12 órán keresztül száradni.


6. lépés

Miután teljesen megszáradt, egy csiszolópapírral dörszöljük át egy kicsit a felső peremét, amíg teljesen sima és egyenletes nem lesz. Tegyünk bele egy teamécsest, majd gyújtsuk meg... ekkor lépjünk hátra, és csodáljuk meg a munkánkat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +