2015. június 21., vasárnap

Könnyű, szellős otthon, telve természetes fénnyel

A keskeny telek ellenére ez a derűs családi ház telis-tele van természetes fénnyel, köszönhetően az üvegezett belső udvarnak. Elaine Richardson építész látta meg a lehetőséget ebben az épületben Sydney külvárosában, Alexandria-ban, ami elég közel van a nagyvárosi élet nyüzsgő forgatagához, ennek ellenére sok park található a környéken, és nagyon családbarát. Ő és a családja már a környéken laktak, amikor megláttak egy eladó düledező házat, és ő azonnal felismerte a helyben megbúvó potenciált. Az eredeti háznak nem volt megőrzésre érdemes eredeti jellege, és az adott állapotában nem lehetett megmenteni. Az egyetlen lehetőség a lebontás, majd egy teljesen új ház építése volt.

A házat végül Elaine tervezte és építtette fel, majd férjével és három fiúgyermekükkel be is költöztek, miután elkészült. A 165 négyzetméteres otthon 4 hálószobával, 2 fürdőszobával és egy udvarral rendelkezik.Nagyítás a képekre kattintva.
A városi terasz szélességű keskeny telekre szorítani a családi házat azt jelentette, hogy a fényt minden lehetséges szögből hasznosítani kellett, és ehhez minél több nyitott térre volt szükség.

"Szerettünk volna egy békés, fénnyel teli menedéket, távol az őrült városi élettől," - mondja Richardson. "A férjemmel mindketten dolgozunk, így szükségünk volt egy kis nyugalomra, ha ez egyáltalán lehetséges három gyerek mellett."


Külsőleg a pár egy természetes kék kő burkolatot választott gyönyörű színben és kivitelben. A Sydneyben jellemző külvárosi családi házak esetében hagyományosan a ház két végében lévő ablakokon keresztül áramlik be a fény. De ennél a háznál ez nem így van, mivel rendelkezik egy belső udvarral, mely a ház részévé válik, amikor jó az időjárás. Ausztráliában persze ez azt jelenti, hogy szinte egész évben, mivel sokat süt a nap. A síneken futó elhúzható ajtókkal lezárható a belső udvar amikor szükséges, de még így is sok természetes fény árad be rajtuk.


Richardson és férje úgy döntöttek, hogy csiszolt betont használnak a földszinten. "A szerkezetnek volt egy beton alapja, és tetszett az ötlet, hogy ez a meglévő rész látható maradjon. Nagyon szeretem a beton megjelenését, és hogy fűteni lehet."

Az otthon elrendezése rugalmasan lett megtervezve, így azt hozzá lehet igazítani a három fiatal gyermek változó igényeihez, és a magukéhoz.


Az egyszerű természetes fa és fehér színpaletta nyugodt hangulatot kölcsönöz az otthonnak. "A nagyon elfoglalt életmódunk mellett a ház kevés karbantartást igényel, és megnyugtató. Az otthonunk nagyon illik hozzánk," - mondja Richardson.


Richardson szerint a konyha-étkező megtervezésénél a fő motiváció az volt, hogy legyen családbarát, könnyen karbantartható és csinos.


A hátsó udvar elég kicsi, de bőven van hely a szabadtéri étkezéshez és grillezéshez, a buja növényzet pedig egyfajta oázis hangulatot teremt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +