2015. július 11., szombat

Fenntartható, modern vidéki otthon - Periszkóp Ház


Natasha Cargill egy olyan otthont akart építeni, ami két óriási periszkópot formált a vidéki Norfolkban, Angliában. De ahhoz, hogy megszerezze az építési engedélyt, biztosítania kellett, hogy az építőanyagok nem csak, hogy fenntarthatóak, hanem fel kellett mérnie a szállítást, amivel azokat odajuttatják. Ha ezek a szigorú kritériumok nem teljesültek volna, nem engedélyezték volna, hogy ott lakjon, és hogy még nagyobb legyen a nyomás, csak 330 ezer fontot költhetett az építkezésre, és hat hónapon belül be kellett fejeznie a munkálatokat.

A Periszkóp Ház a vidéki Norfolk egyik szűz területén található egy déli fekvésű enyhe lejtőn a Tud folyó völgyében. A két fa borítású periszkóp erkély a völgyre nyíló csodálatos kilátást keretezi, de rögzített passzív napárnyékolásként is működik, ahogy arányos módon közvetlenül válaszol a nyári és téli napfény szögére. Ez biztosítja, hogy a nyári forróságot blokkolja, miközben a hideg téli napokon a napfény minimális akadállyal képes eljutni a termikus burokba.



Nagyítás a képekre kattintva.

Egy helyben beszerzett Amelanchier (Fanyarka) fát ültettek az épület déli oldala elé, és amint megnő, további árnyékolást fog nyújtani. Egy magasan lévő nyitható felülvilágító, valamint egy jelentős trombé fal és lépcső nyújtanak egy alacsony hatású és évszak specifikus passzív fűtési és hűtési rendszert.

A nagy belmagasság és a nagyvonalú nyitott udvar biztosítja azt, hogy a tervezett mélység minimálisra csökkenjen, amelyhez alacsony szintű nyitható ablakok társulnak (az uralkodó széljárásnak megfelelően elhelyezve) hatékony és ellenőrzött természetes szellőzést biztosítva. A leghidegebb téli napokon az épület fűtését egy kis, hatékony rönk tüzelésű kazán adja, kihasználva a lombos tűzifát a szomszédos erdőkben.


Az építkezés során kitermelt valamennyi földet felhasználták a tereprendezéshez, nagyban csökkentve a brit hulladéklerakókra nehezedő nyomást, ami szintén csökkentette a szállítás okozta környezeti terhelést. A burkoláshoz használt valamennyi nyugati vörös cédrus forrása a helyi erdők voltak mindössze 500 méterre a helyszíntől, melyeket egy mobil fűrészmalom segítségével dolgoztak fel.

A házat a Studio Bark brit építész cég tervezte 2014-ben. A házról készült filmet a Grand Designs tévés sorozatban mutatták be, melyben nyomon követhető az építkezés az elejétől a végéig.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +