2015. augusztus 19., szerda

Így készíthetünk használt raklapokból kerti fészert


A raklapok felhasználására vagy újrahasznosítására számtalan ötlet született már, kezdve a fali polctól, asztaltól egészen a kültéri alkalmazásokig. A sok különböző dolog mellett a következő talán meglepő lehet, de mindenképpen zseniális lehetőséget nyújt azok számára, akik valami hasznos és hosszú távú megoldásban gondolkodnak például a kerti szerszámok, gépek tárolására. Ez egy raklapból készült fészer, és talán kevesen képzelték, hogy még ez is megvalósítható belőle.

Az ötlet megvalósítója több hónapos raklap gyűjtögetés és tervezés után úgy döntött, hogy a projekthez szükséges anyagok a rendelkezésére állnak.Nagyítás a képekre kattintva.

A tervezett fészer alapját körben kiásta, majd kijelölte az építmény pontos helyét. Vízszintbe hozta a talajt, majd két sor beton zsalukövet húzott fel habarccsal megerősítve. A sarkokba betonacélt betonozott a földbe, hogy stabilitást és rögzítést nyújtson a szerkezet számára. Ezután a zsaluköveket betonnal öntötte ki.


Miután a beton megszilárdult, eljött az ideje a raklapok összeállításának és csavarozásának. Az alsó raklapok a beton zsalukő alaphoz lettek csavarozva.


Mivel nem volt szükség arra, hogy magas legyen a fészer, ezért a felső sor raklap félbe lett vágva.


Az eredeti terv az volt, hogy a belső padlószint feljebb kerül mint a külső terep, de végül mégis mélyebb maradt, hogy ezzel is nagyobb legyen a belmagasság. Eső esetén a víz így sem jut be a beton lábazatnak köszönhetően.


A maradék raklapok a tető kialakítása során is fel lettek használva, ami végül egy pajtaszerű formát kapott.


A tetőszerkezet elkészülte után a raklapokból nyert lécek adták a tető burkolatát.


A fészer használt deszkával történt külső borítása után kezdett valódi fészernek látszani az építmény.


Két egyszerű ablak beépítésével a belső természetes világítás problémája is megoldódott.


A fészer egyik végébe egy tolóajtó került, ami egy felső sínen gördül oldalra.


Az elülső oldalon később egy fatároló került kialakításra szintén használt raklapokból. Az ide tárolt tüzifa így védve van a nedvességtől, és nem megy tönkre felhasználás előtt.


A fészerben belül polcok kerültek kialakításra. A 6x2,5 méteres fészer becsült költsége mindössze néhány tízezer forint, ha a raklapok és az ablakok ingyen beszerezhetők, viszont a külső deszka burkolatot (lehet használt, így olcsóbb), a tető zsindelyt, a beton pincefalazót, betont, valamint a kötőelemeket, festéket és néhány szerelvényt meg kell vásárolni.


1 megjegyzés:

  1. Következő életemben férfinek születek,és megcsinálom,mert nagyon tetszik! Egyelőre maradok a foltvarrásnál,azaz patchworknál...

    VálaszTörlés

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +