2015. szeptember 29., kedd

Családi otthon a tölgyfák között lenyűgöző kilátással

Az Alterstudio Architecture tervezte a Lakeview családi házat Austinban, Texasban. A kétszintes épület kialakítása során számos ellentéttel kellett szembenézniük az építészeknek. "A kilátás ellenkezett a nyugati naptól való védelemmel, a könnyedség a szerkezeti követelményekkel állt szemben, a rejtélyesség ütközött a célszerűséggel, a kapcsolat utáni vágy ellentétben állt a magánélet kívánalmával. A Lakeview ház tervezésénél ezek a konfliktusok adták az irányt.

Páratlan kilátással nyugatra a Bright Leaf rezervátum és a Colorado folyó felett a négytagú család az érett tölgyfák között szerette volna felépíteni nem éppen mindennapinak nevezhető otthonát. Érkezéskor a látogató egy kanyargó ősfás ligetben találja magát, majd egy mészkő járda visz tovább ciprusok és zöldellő növények között. Az épület nyugati oldalán lassan feltárul a széles panoráma, gondosan keretezve a hívogató kilátást. A fehér mennyezeti sík felületként szolgál a ráeső megvilágítás számára, és egyfajta folytonosságot hoz létre, miközben a finom ablak falat monolit sarkok kötik össze.



Nagyítás a képekre kattintva.

Belül az anyagok, a bútorok és az óvatosan részletezett szekrények gazdag palettája együtt egyfajta fortélyt kölcsönöznek. Az otthon célja, hogy megfeleljen az aktív család igényeinek. A nagyvonalú helyiségek egymásba fonódnak, és egy erőteljes helyszínt biztosítanak a szórakozáshoz és a családi összejövetelekhez, míg a kisebb terek intim visszavonulást tesznek lehetővé.

A szobákban határozottt szerepet kaptak a 19. századi perzsa szőnyegek, a klasszikus és kortárs modern bútorok, és a helyi, század közepi szobrászat és festészet gyűjteménye. Egy narancssárga/kék színű történet jelenik meg az egész házban, melyet egyedi készítésű eredeti fa bútorok tarkítanak.


A fák, a kilátás és az épület is hatnak egymásra, a mindenütt jelenlévő mennyezeti sík utat enged a kígyózó tölgyfáknak, a terasz deszkázata eltakarja a gyökereket, de a nyitott födém lehetővé teszi, hogy az esővíz utat találjon magának a növényekhez.

Belül a terjedelmes üvegezés utat nyit a kinti látványnak, míg a mennyezeti sík kültéren is folytatódik, védelmet nyújtva a nap ellen, és ezzel folytonosságot teremt a belső és külső tér között. Az épület geotermikus épületgépészeti berendezésekkel, napelemekkel, fényvisszaverő tetőfedéssel, cellás hab szigeteléssel, tartály nélküli vízmelegítőkkel van ellátva, valamint újrahasznosított faanyagok lettek felhasználva az egész épületben.


Az otthon a fákat további árnyékolásra használja, a gondosan elhelyezett tetőablakok ugyanakkor szórt fény biztosítanak, ezzel csökkentve az elektromos világítás szükségességét.

Az ügyfelek elmondták, hogy sokan mondják nekik, mennyire kellemesen meglepődtek, hogy egy modern otthon ennyire meleg és családbarát is tud lenni. Ez a visszajlezés különösen jó, mivel a kezdetektől fogva ez volt a cél."
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +