2015. szeptember 21., hétfő

POD: Egy új modell a tudatos élethez

A zöld élet nem azt jelenti, hogy kompromisszumot kell kötni a kényelem és az esztétika tekintetében. Lépj be a POD-iDLADLA-ba, a 17 négyzetméteres miniatűr otthonba.

Kis mérete ellenére a félig mobil POD-ot két ember számára tervezték, és van hely egy alkalmi látogató számára is. Lapra csomagoltan érkezik, és helyszínen szerelhető össze, ami azt jelenti, hogy szabadon eldönthető akár később is, hová kerüljön. További POD-ok is toldhatók hozzá a változó igényeknek megfelelően. A POD nem csupán fiatalok, vagy első lakástulajdonosok számára ideális. Az ötlet az, hogy ha visszafogjuk a nehézségek és fogyóeszközök iránti vágyunkat, és hatékonyabban, valamint tudatosabban élünk, akkor boldogabbak lehetünk. Egyszerűsítéssel minimalizálni tudjuk a bolygóra gyakorolt hatásunkat, és maximalizálni az élményt.Nagyítás a képekre kattintva.

"Egy kis ház esetében az embernek ki kell mozdulnia, hogy társadalmi életet éljen - színházba, moziba menni, hogy kölcsönhatásba kerüljön más emberekkel," - mondja Clara da Cruz Almeida építész, aki Katy Taplin-el és Adriaan Hugoval, a Dokter and Misses tervezőivel működött együtt a POD megalkotásában. "Meg lehet tanulni élni a felesleges (anyagi) dolgok nélkül. Arról van szó, hogy egyszerűbbé tesszük az életet." Bár mindez az apró házak és a leegyszerűsített élet virágzó nemzetközi tendenciáit követi szorosan, a POD célja, hogy helyi szemszögből foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel. Az első ezek közül a lakástulajdon pénzügyi akadálya, mellyel az egyre növekvő számú fiatal és középosztálybeli felnőtt néz szembe. Ez a helyi realitás ösztönözte Clarat, hogy egy olyan új lakástulajdon modellben kezdjen el gondolkodni, ahol a vagyontárgynak nem kell az ingatlanhoz kötődnie. Ellátogaott Új-Zélandra, ahol számos apró házat nézett meg, melyek többnyire fából épültek, gyorsan szerelhetők, és nagyon kevés anyagveszteséggel.


"Rájöttem a válaszra, vagyis hogy a szó szoros értelmében a legkisebb helyet kell megépíteni," - mondja Clara, "de úgy, hogy a helyi piacra legyen tervezve, és helyi forrásból származó anyagok felhasználásával, összhangban azzal a vággyal, hogy korlátozzuk az alapterületet." Az eredmény egy kis kétszintes tér, amely fenntarható, minőségi, megkönnyíti a megélhetést, és a dizájn minden szempontból figyelembe veszi az energiatakarékosságot. "A nyeregtető oka, hogy maximalizáljuk a napenergia potenciált - több hely jön létre a napelemek számára," - mondja Adriaan Hugo. "Megnéztük a passzív szellőztető rendszereket," és hozzáteszi, hogy a menta és fehér külső visszatükrözi a napfényt, így hűvösen tartja a belső teret.


A nyitott harmonikaajtók lehetővé teszik a külső és belső tér egyesítését, amely anyitottság és könnyedség érzését adja. A belső tér fehér színválasztása mindezt kiegészíti, és növeli a térérzetet is. A tárolási lehetőségek maximalizálva vannak a rendelkezésre álló falfelületeken a padlótól a mennyezetig. Számos ötletes megoldást is alkalmaztak, mint például a két kis íróasztal, melyek felhajthatók, és tárolóhelyként is működnek, valamint egy kihajtható asztal a konyhában, és egy kis kanapé, amit a POD különböző részeiben lehet elpakolni.

A POD-iDLADLA ára 4 és 14 millió forint között változik a hozzáadott berendezési tárgyaktól, valamint a napelemek és a szürke víz rendszerek beépítésétől függően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +