2016. február 7., vasárnap

Feltűnően deszkázott fa és üveg otthon San Franciscoban

A San Francisco fölé magasodó Dolores Park egy nyilvános kerttel határos, ahol ez a 167 négyzeméteres ház épült egy meredek utcában, melyet a Craig Steel Architecture építészei terveztek szinte minden talpalatnyi helyet kihasználva.

A tipikus építési gyakorlat helyett, hogy az alapokat lépcsőzetesen helyezik el a domboldalon, a három emeletes üveg épület egy 7,3x7,3 méteres helyben öntött beton garázs fölött helyezkedik el, ami alig változtatja meg a természetes domborzat vízelvezetését.

A felső szint padlója a fennsík tetejéről mint egy hídként ível át az épületbe, ami lényegében kétharmadával csökkentette az ilyen típusú építkezéseken jellemző földmunkákat.Nagyítás a képekre kattintva

A szerkezeti kihívásokon túl a legnagyobb kérdés a ház tervezésekor az épület széles kilátást biztosító megnyitása volt, illetve ezzel együtt egy bizonyos szintű magánélet megtartása az utca és a kert felől.

Erre a célra egy erdőnyi magas, függőleges lamella került beépítése, melyek egy közúti korszerűsítési projekt során kivágott ciprusokból készültek. A lamellák mint egy kerítés kezdődnek az északi oldalon a legfelső emeleten, amely a fennsíkon ül, és amely a konyhát, az étkezőt és a napozóteraszt tartja. Majd ahogy a kilátás feltárul az üveg homlokzat mögött, a nyílások a táblák között szélesre tárják azt, ahonnan rálátás kínálkozik a városra és az öblön túlra.

Két emelettel lejjebb a garázsban ugyanez az ötlet köszön vissza, ezúttal az egyedi garázskapu formájában. A lécekből álló kapu kifelé nyílik, ahol az autó tárolása mellett egy rögtönzött műhely is helyet kapott.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

loading...

Printfriendly

  • ©2015 Otthon Ötlet
  • +