A 18 legjobb növény egy sziklakertbe

Egy csúnya lejtő vagy dombocska átalakítása a kertben egy színes sziklakertté könnyű akkor, ha a megfelelő növényeket választjuk. Ezek a ...


Egy csúnya lejtő vagy dombocska átalakítása a kertben egy színes sziklakertté könnyű akkor, ha a megfelelő növényeket választjuk. Ezek a csodálatos, kevés gondoskodást igénylő díszek nem bánják a rossz talajt, de szükségük van a jó vízelvezetésre, hogy életben maradjanak. Íme a legjobb sziklakerti növények listája.

Kutyatej

Ha valaki fagymentes régióban él, akkor a kutyatej nem hiányozhat a sziklakertből. Ez a csodálatos pozsgás növénycsalád látszólag végtelen formában, méretben és színben választható. Rendkívül hő- és szárazságtűrő, és sekély a gyökérrendszere, amely lehetővé teszi, hogy könnyen elültessük őket a sziklák és kövek közé. A legtöbb kutyatej 10-20 centi magas, de van néhány fajta, amely képes közel két méter magasra is megnőni, ezért olvassuk el a növény címkéjét, mielőtt megvásárolnánk a sziklakertbe. Északon is élvezhető az kutyatej, ha egy nagy, lapos edénybe ültetjük, és kitesszük a kert közepére. Ha fagyveszély van, csak be kell vinnünk zárt helyre.

Botanikai neve: Euphorbia
Fény: Teljes napfény

[post_ads]
Szikla Zsázsa

A Szikla Zsásza, más néven Arabis azon tény miatt kapta a nevét, hogy jól megél a sziklák közé ékelt vékony talajon. Ez a szép kúszónövény 10-15 centi magasra növekszik, és tömegével hozza vidám rózsaszín vagy fehér virágait tavasszal. Jól viseli a hőséget és a szárazságot. A Szikla Zsázsa remek konténer növény is egyben. Ha virágzás után visszavágjuk, azzal sűrűbb növekedésre ösztönözzük.

Botanikai neve: Arabis sp.
Fény: Teljes napfény / Részleges napfény


Kaukázusi varjúháj

Ha valaki egy "elültetem aztán elfelejtem" örök sziklakertre vágyik, akkor a kaukázusi varjúhájjal nem lehet melléfogni. Ezek a kemény levelű növények a legkülönbözőbb formákban és színekben léteznek, és gyorsan gyökeret eresztenek minden napos, sziklás helyen. Ráadásul a legtöbb fajta nektárban gazdag fehér, rózsaszín, lila virágokat hoz nyáron és ősszel, ami csalogatja a pillangókat a kertben. A varjúhájat gyakran árulják más növényekkel vegyesen.

Botanikai neve: Sedum spurium
Fény: Teljes napfény


Örökzöld tatárvirág

A tavasszal megbízhatóan virágzó tatárvirág lenyűgöző hófehér szirmokat nevel a fényes, örökzöld lombozat tetején. Ráadásként, amikor a virágok éretté válnak, világos rózsaszínűvé halványodnak, ami egy második színt ad a növénynek. A tatárvirág egy könnyen kezelhető évelő, amely 15 centi magasra nő, és mintegy 40 centi széles lesz. Jól tűri a szárazságot. Virágzás után távolítsuk el az elhalt virágokat, és élvezzük a növény gazdag, zöld leveleit egész télen.

Botanikai neve: Iberis sempervirens
Fény: Teljes napfény


Sziklai ternye

A gyakran aranykosárnak nevezett sziklai ternye csodás fal vagy sziklakerti növény. Minden tavasszal tömegesen hozza a vidám sárga virágait, ami fantasztikusan néz ki a sziklák és kövek között. A sziklai ternye 15-30 centi magasra nő, és szereti a teljes napfényt, valamint a jó vízelvezetést. A melegebb régiókban a növény nem mindig hosszú életű, ezért két évente újra kell telepíteni. A sziklai ternyét nevelhetjük magról vagy palántáról.

Botanikai neve: Alyssum saxatilis
Fény: Teljes napfény


Pázsitszegfű

Ez az aranyos növény sokkal szívósabb, mint amilyennek látszik. A pázsitszegfűt gyakran nevezik tengeri rózsaszínnek, mivel eredetileg a vad, óceán melletti sziklákon nő, így jól viseli a sós vízpermetet, a meleget és a durvább szeleket. Ez egy kisméretű, körülbelül 20 centi magas növény finom, fűszerű levélzettel és mutatós rózsaszín vagy fehér gömbszerű virágokkal minden tavasszal. A pázsitszegfű kedveli a sovány talajt, és a növény megrothadhat, ha nagyon gazdag vagy nedves talajban nő fel. Csípjük le az elhalványodott virágait, hogy rendezett kinézetű legyen.

Botanikai neve: Armeria maritima
Fény: Teljes napfény


Kövirózsa

A kövirózsák olyanok, mint a burgonyaszirmok - soha nem elég belőle. Ezek az imádnivaló, szétterülő növények széles választékban kaphatók formában, méretben és színben, ezért könnyen elkezdhetjük gyűjteni őket. Mindegyik növény hajtásokat nevel, amíg egy szép, feszes lombszőnyeget alkotnak. A kövirózsák szárazságtűrők, és elég kicsik ahhoz, hogy a legapróbb napos zugba vagy hasadékba ültessük. A hajtásait le lehet választani, és másik helyre ültetni.

Botanikai neve: Sempervivum
Fény: Teljes napfény


Molyhos madárhúr

A molyhos madárhúr hófehér virágai május végétől június közepéig jelennek meg felhőszerű foltokban. A 15-30 centi magasra növő molyhos madárhúr puha szürke levélzete akkor néz ki igazán jól, amikor a növény nem virágzik. Lassan terjed el a szikla- vagy fali kertben, ha napfényes, jó vízelvezetésű helyre ültetjük. Nem szereti a forróságot és a nedvességet, így lehet, hogy újra kell ültetni minden évben, vagy csak a déli fekvésű részeit kell pótolni. Csípjük le a virágokat miután elhalványultak, hogy a legjobb formáját hozhassa a növény.

Botanikai neve: Cerastium tomentosum
Fény: Tejes napfény

[post_ads_2]
Kis télizöld

Gyakran használják talajtakaróként, de a kis télizöld egy szikla- vagy fali kertben is megállja a helyét. Ez a szép, örökzöld növény nagy mennyiségben hoz levendula-kék virágokat késő tavasszal és kora nyáron. A kis télizöld kedveli a félárnyékot és az enyhén nedves talajt, így az egyik legjobb lehetőség a szikla- vagy fali kertekbe történő ültetésre, melyek magas fák alatt találhatók. A növény 10-15 centi magas, és gyorsan terjed.

Botanikai neve: Vinca minor
Fény: Részleges napfény, árnyék


Korai kakukkfű

Kulináris unokatestvérével ellentétben a korai kakukkfű nem játszik főszerepet a konyhában, de tonnányi színt és érdekes foltot jelent a sziklakertben. Ez a gyönyörű növény gyorsan kitölti az útburkoló kövek vagy sziklafalak közötti helyeket. Elég erős ahhoz, hogy járható legyen, strapabíró évelőként gazdag illatok szabadulnak fel, ahányszor a leveleihez érünk. A korai kakukkfű 8-15 centi magasra nő, és elborítják az apró levendula-vörös színű virágok a nyár folyamán. Remekül bírja konténerben is.

Botanikai neve: Thymus praecox ‘Coccineus’
Fény: Teljes napfény


Orvosi szappanfű

Tegyük a sziklakertet ragyogóvá egy jó adag orvosi szappanfűvel. A régi időkben ennek a szép növénynek a nedvét felforralták, amiből habzó szappant készítettek és ruhák mosására használták. Az orvosi szappanfüvet ma azonban az illatos virágai miatt kedvelik, amely magához csalogatja a lepkéket a kertben. A 30-60 centi magas növény sekély sziklás talajon nő és virágzik, így tökéletes kiegészítője a sziklakerteknek. Virágait júliustól szeptemberig hozza. Távolítsuk el az elhalványult virágokat, hogy ösztönözzük az újabbak nyílását.

Botanikai neve: Saponaria officinalis
Fény: Teljes napfény


Foltos árvacsalán

A foltos árvacsalánt nagyra becsülik mind a színes levélzete, mind virágai miatt, és egy kiváló sziklakerti növény, főleg árnyékos helyen. Ez a szép kúszónövény különböző színű levélzettel kapható, köztük ezüst, sárgászöld, zöld és kétszínű is lehet. A rózsaszín vagy fehér virágai májustól júliusig jelennek meg. Az árvacsalán 15-30 centi magasra nő meg, és inkább a száraz, hűvös, árnyékos helyeket kedveli. Amikor jól érzi magát, az árvacsalán gyorsan terjed, de nem kell aggódni, mert egy alkalmi fazonigazítással könnyen lehet irányítani.

Botanikai neve: Lamium maculatum
Fény: Árnyék, félárnyék


Árlevelű lángvirág

Amikor az ember már azt hiszi, hogy a tél soha nem ér véget, a lángvirág ékszerszerű kúszó virágai kora tavasszal kifakadnak. Ideális sziklakerti növényként a lángvirág a gyenge, száraz talajban szaporodik, ami gyorsan átengedi a vizet egy eső után. Az árlevelű lángvirág 10-15 centi magasra nő és kék, lila, rózsaszín vagy kétszínű virágszőnyeget bont. A növény sötét, tűszerű, örökzöld levélzettel is rendelkezik, ami egész éven át vonzza a tekintetet.

Botanikai neve: Phlox subulata
Fény: Teljes napfény


Gyapjas kakukkfű

A homályos, szürkészöld levelekkel rendelkező gyapjas kakukkfű egy puha, szőnyegszerű megjelenésű növény, amely tökéletesen elüt a kemény szélű szikláktól és kövektől. De ne hagyjuk, hogy a párnaszerű megjelenése megtévesszen; ez a kis növény elég szívós ahhoz, hogy járni lehessen rajta, és tökéletesen megfelelő választás a járdakövek vagy téglák közé való ültetéshez. A gyapjas kakukkfű 8 centi magasra nő és nyár közepén tömegével hozza apró rózsaszín, nektárban gazdag virágait, amire sereglenek a lepkék.

Botanikai neve: Thymus pseudolanuginosus
Fény: Teljes napfény


Kristályvirág

Ellenáll a hőségnek, a szárazságnak, a gyenge talajnak és a sónak, ezért a kristályvirág szinte elpusztíthatatlan. Ez a szőnyegképző évelő 8-15 centi magasra nő, és 60 centi vagy még szélesebb, miközben szétterjed. A kristályvirág növénynek húsos szürkészöld levélzete van, amelyet szinte elrejtenek az ékszerszerű, százszorszéphez hasonló virágok, melyek lilás-rózsaszín, sárga, fehér, narancs vagy piros színben nyílnak. Hajtassuk a kristályvirágot a sziklák között, és nézzük, ahogy lassan körbenövik a köveket a ragyogó színeikkel.

Botanikai neve: Delosperma sphalmanthoides
Fény: Teljes napfény


Kék csenkesz

Csakúgy, mint egy hagyományosan évelő kert esetében, szintén fontos, hogy díszfüvek is legyenek a szikla- vagy fali kertben. A füvek textúrát adnak és izgalmas színfoltot jelentenek a sziklakertben egész év során, és akkor is mutatják a színűket, amikor más növények nyílnak vagy elvirágoznak. Az egyik legkedveltebb növény a sziklakertekben a kék csenkesz. Ez a sűrű csomó fű 30 centi magasra nő, és gazdag kék levélzetét még jobban kiemeli a barnássárga virágzata, amit nyárán végén hoz. A kék csenkesz száraz körülmények között is jól érzi magát, és jól keveredik más sziklakerti növényekkel.

Botanikai neve: Festuca glauca
Fény: Teljes napfény


Csillagmoha, Szálkás zöldhúr

Mivel a legtöbb sziklakerti növény jól megél száraz talajon, kihívást jelenthet nedvesebb éghajlaton nevelni őket. A csillagmoha vagy más néven szálkás zöldhúr azonban szereti a nedvességet, és nagyszerű lehetőség az ilyen régiókban. A növény a puha, fényes zöld, mohaszerű levélzetéről kapta a nevét, ami olyan vastag szőnyeget alkot, hogy valójában járni is lehet rajta. Tavasszal a növények 3 centi magasra nőnek, melyeket apró, csillagszerű virágok ékesítenek. Hajtassuk a csillagmohát a kövek között, és egyszer egy héten locsoljuk meg, ha kevés a csapadék.

Botanikai neve: Sagina subulata
Fény: Részleges napfény, Teljes napfény


Kék csillag

A mindössze 5-10 centi magasra növő kék csillag elengedhetetlen kúszónövény egy szikla- vagy fali kertben. Ez a szép évelő apró zöld leveleket hoz, ami egy tömör szőnyeget képez, és akár járható is. Tavasszal a kék csillag kúszónövényt szép, halvány kék csillag alakú virágok borítják. A kék csillag szereti az enyhén nedves talajt, ezért jó társa a szálkás zöldhúrnak a nedvesebb éghajlaton.

Botanikai neve: Isotoma fluviatilis
Fény: Részleges napfény, Teljes napfény

Név

Ágy,7,Állatbútor,1,Apró otthon,13,Asztal,5,Beltér,22,Bútor,26,Bútorterv,2,Családi ház,29,Csináld magad,30,Dekoráció,15,Earthship,2,Egyébterv,1,Emeletes ágy,2,Építési anyagok,3,Építészet,44,Esővízgyűjtő,1,Faház,8,Falidísz,1,Felújítás,14,Fenntartható,15,Fészer,2,Függőleges kert,1,Fürdőszoba,13,Garázs,1,Gépkocsibeálló,1,Gyerekbútor,5,Gyerekszoba,7,Hálószoba,13,Háztartási készülék,1,Hétvégi ház,3,Íróasztal,4,Irodabútor,3,Karácsony,2,Kert,23,Kerti tó,1,Kertterv,3,Konténer ház,6,Konyha,25,Kutyaágy,3,Kutyaház,1,Kültér,26,Lakás,13,lakókocsi,1,Laminált padló,1,Macskaágy,1,Medence,2,Mennyezet,1,Miniatűr kert,1,Napelem,10,Nappali,25,Növények,10,Nyaraló,5,Ötletek,29,Polc,8,Polikarbonát,1,Spórolás,1,Szekrény,4,Szélenergia,1,Sziklakert,1,Tárolás,9,Udvar,11,Új,118,Újrahasznosítás,12,Világítás,11,Zuhanyzó,4,
ltr
item
Otthon Ötlet: A 18 legjobb növény egy sziklakertbe
A 18 legjobb növény egy sziklakertbe
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUZSJt5RxRX51M0_U3ZEygTtWD63It2trobJfs1JwMz6G10GY0tIoThUHwKYyInXXJ42xBhSqfpVuQp39dhVFITt3rHdu4roF1Zs1LUJz4Co3J_MJpXTvIWe9XTCNAIa4o_Shtnpmu-twq/s1600/sziklakert+n%25C3%25B6v%25C3%25A9ny+kert+udvar+kert%25C3%25A9sz+kert%25C3%25A9szked%25C3%25A9s+%25C3%25BCltet%25C3%25A9s+gondoz%25C3%25A1s+%25C3%25B6nt%25C3%25B6z%25C3%25A9s+locsol%25C3%25A1s-2016-otthon+%25C3%25B6tlet.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUZSJt5RxRX51M0_U3ZEygTtWD63It2trobJfs1JwMz6G10GY0tIoThUHwKYyInXXJ42xBhSqfpVuQp39dhVFITt3rHdu4roF1Zs1LUJz4Co3J_MJpXTvIWe9XTCNAIa4o_Shtnpmu-twq/s72-c/sziklakert+n%25C3%25B6v%25C3%25A9ny+kert+udvar+kert%25C3%25A9sz+kert%25C3%25A9szked%25C3%25A9s+%25C3%25BCltet%25C3%25A9s+gondoz%25C3%25A1s+%25C3%25B6nt%25C3%25B6z%25C3%25A9s+locsol%25C3%25A1s-2016-otthon+%25C3%25B6tlet.jpg
Otthon Ötlet
https://otthonotlet.blogspot.com/2016/06/a-18-legjobb-noveny-egy-sziklakertbe.html
https://otthonotlet.blogspot.com/
https://otthonotlet.blogspot.com/
https://otthonotlet.blogspot.com/2016/06/a-18-legjobb-noveny-egy-sziklakertbe.html
true
5645304889391421213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK View All TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK CÍMKÉK ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs a keresésnek megfelelő találat Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Kedd Szer Csüt Pén Szom Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec Éppen most 1 perce $$1$$ minutes ago 1 órája $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy