Kerti tó építése - Hová telepítsük és mivel béleljük ki?

Egy új beton medencét célszerű az első feltöltés előtt rugalmas vízzáró szigeteléssel bélelni. A szigetelőszer a medence falára kenhető f...


Egy új beton medencét célszerű az első feltöltés előtt rugalmas vízzáró szigeteléssel bélelni. A szigetelőszer a medence falára kenhető fel, s amint megkötött, nem engedi, hogy a beton vegyi anyagai kioldódjanak a vízbe, ahol károsíthatnák a halakat és a növényeket. Ugyanezzel az anyaggal szigetelhetők az elöregedett beton hajszálrepedései is, melyeken keresztül elszivárog a tóból a víz. Minden esetben környezetbarát szigetelőanyagot használjon.

Nem kell beásni

Az üvegszálas kerti medence elég merev és szilárd, így nem kell a talajba süllyeszteni. A föld felszínére állítva szép és mutatós sziklakert telepíthető köré. Ezzel elmaradhat az ásás, ami különösen nehéz munka, főként abban az esetben, ha lejtős a kert. A műanyag bélésfólia csak félig-meddig merev. Olcsóbb, mint az üvegszálas medence, de mielőtt kiteríthetné, be kell ásni a talajba, hogy legyen támasztéka.


Fontos szempontok

Optimális esetben a kerti medence vízszintes talajra kerül, ahol sok napsütés éri, mert a vízinövények nem kedvelik az árnyékot. E követelmények nem mindig teljesülhetnek, ha a házból is látni szeretné a tavat, hallani akarja a szökőkút vagy a vízesés csobogását. A fák és a bokrok ne hajoljanak be a víz fölé: a lehullott lomb elbomlása szennyezi a vizet. Egyes bokrok levelei megmérgezhetik a halakat. A közeli fák gyökerei ráadásul kilyukaszthatják a medence rugalmas bélését.

Szabálytalan forma

Ha egyedi alakú és méretű tavacskát szeretne, használjon rugalmas medencebélelő fóliát. Többféle rugalmas bélésanyag kapható, ezek minősége és ára is változatos. A butilkaucsuk a legerősebb és legdrágább, a legolcsóbb pedig a rétegelt PVC-fólia, mely csak pár évig marad vízzáró.


A körvonal kijelölése

A földre fektetett kerti locsolócsővel jelölje ki a tó enyhén ívelő, szabálytalan körvonalát, majd cövekekkel rögzítse a tömlőt.

Legyen minél egyszerűbb a tó formája, mert a bonyolultabb medencékhez több bélésanyag kell, és sokkal könnyebben meggyűrődhet a fólia.

Kerti csobogók készítése

Víz és elektromos áram egymás mellett

A tavacska fel- és utántöltését segíti, ha a kerti csapról elér a medencéig a locsolócső. A medencében elhelyezett világításhoz vagy szivattyúhoz áramra is szükség lesz, éppen ezért a tó a házban vagy garázsban található áramforrás közelében legyen.
[post_ads]
A folyó víz hangja

A vízesés és a szökőkút a kerti vízmedence oxigénellátását segíti. Hálózatról működő és kisfeszültségű szivattyú is kapható. Az utóbbit könnyebb üzembe helyezni, biztonságosabb a használata. Különféle méretű szivattyúkkal más-más erejű vízáramlás és nyomás hozható létre. Kérjen szaktanácsot, hogy mekkora szivattyúra lesz szükség.

A szűrők rendszeres tisztítását megkönnyíti, ha a víz alatti szivattyú a medence partjáról könnyen elérhető helyen található. A vízesés vagy szökőkút működését figyelve a dugulás könnyen észrevehető. Állítsa téglákra a szivattyút, hogy a medence aljára kerülő üledék ne dugítsa el a szűrőt.


Bízza szakemberre!

A víz és a villanyáram veszélyes kom­bináció. Bízza inkább szakemberre a szivattyú és a tavi világítás beszerelé­sét. Lássa el a rendszert hibaáram-kapcsolóval, amely zárlat esetén azonnal lekapcsolja az áramot.

A türelem kifizetődik

A medence feltöltése után várjon egy hetet, hogy a vízben teljesen eloszoljanak a vegyi anyagok, s csak ezután ültesse be a növényeket. A növényeket hagyja egy hónapig oxigént termelni a vízben, mielőtt halakat telepítene. Előtte pH-mérő segítségével ellenőrizze a víz savasságát.
[post_ads_2]
Tartsa távol a gyermekeket!

Kerítse körül a tavat, vagy takarja le erős fémhálóval. Egy sekély halasmedencébe éppúgy belefulladhat a kisgyermek, mint az uszodába - soha ne engedje tehát az apróságokat felügyelet nélkül a víz közelében játszani.

A halak átteleltetése

A halaknak legalább 4 négyzetméternyi víztükörre van szükségük az életben maradáshoz. Ha befagy a víz, a tó mélyére kell menekülniük. Egy 10 m²-es kerti tónak legalább 50 cm mélynek kell lennie. Az ennél nagyobbaknak (20 m²-ig) legalább 60 cm legyen a mélysége, a még ennél is nagyobb medencék pedig körülbelül 80 cm mélyek legyenek.


Víz alatti megvilágítás

Éjszakára kisfeszültségű (12-24 V-os) lámpákkal világíthatja meg a tavat. Ezek a lámpák cövekkel a földbe szúrva helyezhetők el a tó körül.

Víz alatti és úszó lámpák is kaphatók. Mivel a kisfeszültségű kábelek nem veszélyesek, a talajra fektethetők, a növényzet alá rejthetők. Érdemes erre áldozni, mert a megvilágított tó nagyon szép látvány.


Rézsű az állatoknak

Az enyhén lejtő tópart kevésbé veszélyes, s a vadon élő állatok is jobban kedvelik. Alakítson ki növényekkel megkötött földnyelvet, hogy a tóban élő békák szabadon mászkálhassanak. Próbálja meg úgy elrendezni a szegélyt, hogy ne emelkedjen a környező talajszint fölé.

Fóliabélésű medence, egyedi terv alapján

Mennyi burkolóanyagra lesz szükség?

A rugalmas medencebélelő fólia tekercsből méretre szabva kapható. A csík hossza akkora legyen, mint a mélység duplájának és a medence legnagyobb átmérőjének az összege. A fólia több darabból is összeragasztható, ha nagyon nagy tavat kell kibélelni.

Sablont a gödörnek

Ha szimmetrikus a medence, fordítsa fel, s úgy rajzolja körül a peremét. Szabálytalan medencékhez általában sablont is ad a gyártó – ha nem, függőón és cövekek segítségével jelölje ki a medence körvonalát a talajon.

A cövekek által kijelölt területen ássa ki a medence legnagyobb mélységéig a földet, majd töltse vissza lejtősre az oldalait.


Némi föld, egy kis víz

A kiemelt föld egy részével töltse fel a medence peremét. Rostálja ki belőle az éles köveket, majd lapátolja rá a bélésfólia szélére. Döngölje le, de csak farönkkel, fémdöngölővel ne. Töltsön némi vizet a medencébe. Apránként lapátoljon további földet a bélésanyag szélére, majd töltsön vizet a medencébe, mígnem teljesen körbe van töltve, s a tavacska is megtelik. Hagyja egy hétig ülepedni a talajt, majd szükség szerint töltsön még köré földet, mielőtt állandó szegélyt épít köré.

A perem szintezése

Akár merev falú, akár fóliabélésű me­dencét épít, a szélének vízszintes síkban kell lennie, különben kifolyik belőle a víz.

A medence kiásása után tegyen kereszt­be egy hosszú lécet a gödrön, s víz­mértékkel ellenőrizze, hogy vízszintes-e a pereme. Inkább a magasabb oldalból faragjon le, mert ha az alacsonyabbik oldalt tölti fel, visszasüpped a talaj.


Valamivel mélyebbre ássa!

A névlegesnél 5 cm-rel mélyebbre ássa mind a fóliabélésű, mind a merev falú medencék gödrét, hogy homokkal bélelhesse. A homok nem engedi, hogy az éles kövek kilyukasszák a medence falát. A biztonság kedvéért még védőfóliát is fektethet a homok fölé.

Rézsűt a növényeknek

Rétegelt- vagy egyéb lemezből készített sablonnal ellenőrizze a gödör profilját.

A rézsűt mindig 70°-os lejtésűre alakítsa ki, a növények számára 25 cm mélységben készítsen 25 cm széles teraszt.

Mire használható a kiemelt talaj?

Még egy kisebb tó gödréből is rengeteg föld halmozódik föl. Ahelyett, hogy elszállíttatná, készítsen belőle valamilyen kerti látványosságot, például egy vízesést és az azt körülvevő sziklakertet. Ehhez szivattyúra is szükség lesz, hogy a tó vizét egy rejtett csövön keresztül felnyomja a vízesés tetejéhez.
Név

Ágy,7,Állatbútor,1,Apró otthon,13,Asztal,5,Beltér,22,Bútor,26,Bútorterv,2,Családi ház,29,Csináld magad,30,Dekoráció,15,Earthship,2,Egyébterv,1,Emeletes ágy,2,Építési anyagok,3,Építészet,44,Esővízgyűjtő,1,Faház,8,Falidísz,1,Felújítás,14,Fenntartható,15,Fészer,2,Függőleges kert,1,Fürdőszoba,13,Garázs,1,Gépkocsibeálló,1,Gyerekbútor,5,Gyerekszoba,7,Hálószoba,13,Háztartási készülék,1,Hétvégi ház,3,Íróasztal,4,Irodabútor,3,Karácsony,2,Kert,23,Kerti tó,1,Kertterv,3,Konténer ház,6,Konyha,25,Kutyaágy,3,Kutyaház,1,Kültér,26,Lakás,13,lakókocsi,1,Laminált padló,1,Macskaágy,1,Medence,2,Mennyezet,1,Miniatűr kert,1,Napelem,10,Nappali,25,Növények,10,Nyaraló,5,Ötletek,29,Polc,8,Polikarbonát,1,Spórolás,1,Szekrény,4,Szélenergia,1,Sziklakert,1,Tárolás,9,Udvar,11,Új,118,Újrahasznosítás,12,Világítás,11,Zuhanyzó,4,
ltr
item
Otthon Ötlet: Kerti tó építése - Hová telepítsük és mivel béleljük ki?
Kerti tó építése - Hová telepítsük és mivel béleljük ki?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUXMbnEinTYrNuZiLufP1BxWY7diiR8cc8JMgcrjyNgRvUpWcD7bxuZeliN-vzdfKECEdHk1XLedpkAwxxViIPRaRrTo-KpkDhHNL37KQtaiUrNMHa1gN5O8Gg7ADERfI9uiNOMWLMtvQH/s1600/kerti+t%25C3%25B3+%25C3%25A9p%25C3%25ADt%25C3%25A9s+video+csin%25C3%25A1ld+magad+beton+t%25C3%25B3f%25C3%25B3lia+g%25C3%25B6d%25C3%25B6r+%25C3%25A1s%25C3%25A1s+szigetel%25C3%25A9s-sziklakert-vil%25C3%25A1g%25C3%25ADt%25C3%25A1s-halak-otthon+%25C3%25B6tlet.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiUXMbnEinTYrNuZiLufP1BxWY7diiR8cc8JMgcrjyNgRvUpWcD7bxuZeliN-vzdfKECEdHk1XLedpkAwxxViIPRaRrTo-KpkDhHNL37KQtaiUrNMHa1gN5O8Gg7ADERfI9uiNOMWLMtvQH/s72-c/kerti+t%25C3%25B3+%25C3%25A9p%25C3%25ADt%25C3%25A9s+video+csin%25C3%25A1ld+magad+beton+t%25C3%25B3f%25C3%25B3lia+g%25C3%25B6d%25C3%25B6r+%25C3%25A1s%25C3%25A1s+szigetel%25C3%25A9s-sziklakert-vil%25C3%25A1g%25C3%25ADt%25C3%25A1s-halak-otthon+%25C3%25B6tlet.jpg
Otthon Ötlet
https://otthonotlet.blogspot.com/2019/06/kerti-to-epitese-hova-telepitsuk-es.html
https://otthonotlet.blogspot.com/
https://otthonotlet.blogspot.com/
https://otthonotlet.blogspot.com/2019/06/kerti-to-epitese-hova-telepitsuk-es.html
true
5645304889391421213
UTF-8
Loaded All Posts Nincs ilyen bejegyzés MEGNÉZEM Tovább Válasz Válasz elvetése Törlés Kezdőlap OLDALAK BEJEGYZÉSEK View All TOVÁBBI ÉRDEKESSÉGEK CÍMKÉK ARCHÍV KERESÉS MINDEN BEJEGYZÉS Nincs a keresésnek megfelelő találat Vissza a kezdőlapra Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Vas Hét Kedd Szer Csüt Pén Szom Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December Jan Feb Már Ápr Május Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec Éppen most 1 perce $$1$$ minutes ago 1 órája $$1$$ hours ago Tegnap $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago több mint 5 hete Követők Követés THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy